• Pakej KAFA


Jumlah Pengunjung :

 

Tarikh Kemaskini :

27 Januari 2011

 

Maklumat Masjid

Masjid Negara

Latar Belakang


Masjid Negara dibina sebagai tanda kesyukuran pemimpin dan rakyat atas kemerdekaan Tanah Melayu yang telah dicapai tanpa peperangan. Pembinaan masjid ini adalah atas cadangan Almarhum YTM Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, Perdana Menteri Malaysia yang pertama. Ia menjadi lambang semangat perpaduan dan toleransi rakyat kerana melibatkan semua kaum pada ketika itu. Ini kerana selain daripada peruntukan wang kerajaan, kos pembiayaan membina Masjid Negara disumbangkan oleh rakyat jelata tanpa mengira kaum, agama dan bangsa. Nama masjid ini telah diberikan oleh YTM Tunku Abdul Rahman. Beliau tidak bersetuju masjid ini dinamakan dengan nama beliau seperti yang telah dicadangkan oleh banyak pihak.

Masjid Negara telah siap dibina pada 27 Ogos 1965 dan menjadi lambang keagongan Islam di Malaysia. Ia boleh menampong seramai 15,000 orang jamaah.

Binaan


Keseluruhan reka bentuk seni bina Masjid Negara ini bercirikan reka bentuk tempatan dan moden. Pereka bentuknya cuba mengalih kelaziman reka bentuk masjid dari konsep seni bina Arab dan Moghul yang berkubah separuh bulat dan berbentuk bawang seperti kebanyakan masjid terdahulu.

Ciri Masjid Negara turut mengaplikasikan seni bina Melayu tradisi yang mementingkan reka bentuk yang disesuaikan dengan keadaan cuaca dan sosio budaya masyarakat tempatan. Bahagian bumbung yang menjadi identiti utamanya berkonsepkan payung terbuka. Konsep payung yang menjadi kubah kepada Masjid Negara ini melambangkan semangat dan kedaulatan raja yang memayungi negara dan berpegang kepada prinsip Islam sebagai agama rasmi Persekutuan.

Keunikan reka bentuk bumbung masjid ini telah menjadi ikutan dalam pembinaan masjid-masjid lain, antaranya Masjid Ahmad Ibrahim dan Masjid Kampung Raja di Terengganu.

Kemudahan


Ruang anjung dan serambi yang luas di masjid ini dapat menampung kebanjiran para jemaah pada masa solat Jumaat dan solat hari raya. Selain itu ia turut digunakan untuk acara-acara lain seperti pameran majlis berbuka puasa dan sebagainya.
Terdapat juga kemudahan lain di masjid ini seperti bangunan pentadbiran, perpustakaan, pejabat imam dan bilal, bilik orang kenamaan, dewan syarahan dan juga Makam Pahlawan.

Mendekati konsep seni bina Islam, Masjid Negara turut dilengkapi dengan pokok-pokok hijau dan beberapa kolam air dan air pancutan yang bertujuan mengimbangi udara di persekitaran dan mengindahkan kawasan masjid.

Fungsi masjid tidak bertumpu kepada ibadah solat semata-mata. Kegiatan-kegiatan lain seperti pendidikan, ceramah dan muzakarah diadakan untuk semua lapisan masyarakat. Menurut pegawai masjid
ini ada antara mereka yang pernah melawat masjid ini mendapat
hidayah daripada Allah lalu memeluk Islam setelah teruja dengan keindahannya.

Keistimewaan


Terdapat beberapa komponen lain yang menarik di Masjid Negara. Menaranya berkubahkan bentuk payung sedang menguncup. Warna biru menjadi pilihan dan menara ini dilengkapi dengan kemudahan lif untuk turun dan naik.

Jika di bahagian luar kita dapat melihat menaranya, di bahagian dalam masjid ini terutama di dewan solat utamanya tersergam indah mimbar yang diperbuat sepenuhnya daripada kayu yang diukir bermotifkan bunga. Terdapat sebuah tangga berlapikkan karpet baldu tanpa corak sebagai penyeri. Mihrab masjid ini pula dihiasi dengan ukiran-ukiran bermotifkan geometri, bunga dan ukiran muqarnas yang sangat menarik.

Antara hiasan lain yang menjadi tarikan di masjid ini ialah tulisan khat yang menghiasi dinding sebelah hadapan dewan solat utama. Lampu-lampu kristal pula memberi cahaya dan menambah seri ruang ini. Selain itu cermin kaca berwarna turut memberi impak warna warni dan meningkatkan lagi kegemerlapan dan keindahan sebuah dewan solat.

Maklumat Lanjut

No Daftar: MY-14-WKL-00001

Nama Masjid: MASJID NEGARA

Alamat: JALAN PERDANA,

Telefon: 03-26937784


Maklumat Imam

Tan Sri Syaikh Hj Ismail Bin Hj Muhammad
Raja Mohd Fakhridi Bin Raja Azhal
Mohd Zuhairee Bin Mohd Yatim
Nursyamsul Bin Badul Roni
Mahadi Bin Dahlan
Tengku Norazalan Bin R. Ab. Rashid
Jamali Bin Mohd Adnan
Nik Ridzuan Bin Nik Mohamed
Jamal Nahar Bin Ibrahim
Saiful Azhar Bin Wahab
Md Ali Bin Sarbini
Azhar Bin Tuarno
Asfani Bin Ali
Zulkefli Bin Salleh
Subuh Bin Ishak
Ehsan Bin Mohd Hosni @ Mohd Kusni


 

Waktu Solat [ Kuala Lumpur ]

 

Hakcipta Terpelihara 2009 © MAMPU Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian

 

Sesuai dipaparkan menggunakan Firefox dengan resolusi 1024 x 768