(mysql): SELECT * FROM masjid m LEFT JOIN profail_masjid pm ON pm.id_masjid = m.id_masjid WHERE m.id_masjid=11  
IslamGRID : Masjid@Malaysia - Masjid Negeri
  • Pakej KAFA


Jumlah Pengunjung :

 

Tarikh Kemaskini :

27 Januari 2011

 

Maklumat Masjid

Masjid Negeri

Latar Belakang


Masjid Negeri ini terletak di Arau. Peletakan batu asas telah disempurnakan oleh Tuanku Syed Putra Ibni Almarhum Syed Hasan Jamalullail, pada 2 Safar 1392 Hijri bersamaan 18 Mac 1972 Masihi sempena sambutan hari keputeraan baginda yang ke-54.
Pada 6 Safar 1396 Hijri bersamaan 6 Februari 1976 Masihi telah berlangsung majlis perasmian masjid ini oleh Tuanku Syed Putra Ibni Almarhum Syed Hasan Jamalullail sempena keputeraan baginda yang ke-58, iaitu kira-kira empat tahun selepas peletakan batu asas. Sebelum pembinaan masjid ini, Masjid Alwi yang terletak di Kangar merupakan masjid pertama yang pernah dijadikan sebagai Masjid Negeri bagi negeri Perlis.

Binaan


Masjid ini berkonsepkan seni bina klasik Arab Moor. Ia mempunyai bumbung rata dan kubahnya menjadi salah satu elemen yang dapat dilihat dari jauh. Kubah ini terletak pada ketinggian kira-kira 20 meter dari permukaan tanah. Bentuknya separa bulat berwarna biru yang disesuaikan dengan warna dinding masjid.

Terdapat dua buah kubah kecil dibina di bahagian anjung. Bumbung menara azan pula dari segi reka bentuk, menyerupai konsep kubah Masjid Negara, iaitu berbentuk seperti payung yang dikuncupkan.Tulisan khat potongan ayat suci al-Quran menjadi tatarias palang kedua-dua tiang pintu mimbar. Warna emas juga turut digunakan pada gerigi tangga daripada kayu berukir. Sebuah kubah kecil diletakkan di bahagian bumbung berbentuk bawang yang dihiasi pula jaluran emas.

KemudahanKeistimewaan
Maklumat Lanjut

No Daftar: MY-09-AR-00001

Nama Masjid: MASJID NEGERI

Alamat: 02600 ARAU, PERLIS


Maklumat Imam

Muridi Bin Mohamad


 

Waktu Solat [ Kuala Lumpur ]

 

Hakcipta Terpelihara 2009 © MAMPU Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian

 

Sesuai dipaparkan menggunakan Firefox dengan resolusi 1024 x 768