• Pakej KAFA


Jumlah Pengunjung :

 

Tarikh Kemaskini :

27 Januari 2011

 

Maklumat Masjid

Masjid Mukim Badak Melawi

Latar Belakang


Masjid ini pada asalnya adalah sebuah surau yang dibina diatas tanah yang telah diwakafkan dan kemudian ia dinaiktaraf menjadi sebuah masjid pada tahun 1977. Penambahan tapak masjid diwakafkan oleh Datin Hjh. Siti Wardiah bt. Hj. Ishak. Pada tanggal 18 April 1982 masjid ini telah sempurna dirasmikan oleh YAB Tun Dr. Mahathir Mohamed, Perdana Menteri Malaysia pada ketika itu.

Binaan


Binaan masjid terdiri daripada batu bata serta dinding masjid yang telah dicat bagi melindungi dinding masjid daripada kerosakan atau kerapuhan. Masjid ini berbentuk segiempat dan mempunyai mihrab serta dilengkapi lantai yang diperbuat dari simen dan dialas karpet. Selain itu, masjid ini memiliki satu menara berkubah. Di dinding masjid terukir seni khat ayat-ayat Al-quran dan dalam ruang solat pula dilengkapi dengan penghawa dingin.

Kemudahan


Masjid ini menyediakan kemudahan tandas serta tempat berwuduk lelaki dan perempuan yang berasingan untuk kemudahan pengunjung masjid. Masjid juga mempunyai parkir motosikal yang berbumbung. Masjid juga dilengkapi dapur untuk memasak ketika adanya juadah atau makan-makan di masjid. Di sini juga terdapat beduk dan wakaf yang dilengkapi dengan bangku simen.Keistimewaan


Masjid ini akan menyediakan aktiviti-aktiviti yang berbentuk keagamaan dan kemasyarakatan sebagai aktiviti riadah dan rohani kepada penduduk kampung dan sekitarnya. Selain itu, ia mempunyai sebuah dewan yang digunakan untuk pelbagai aktiviti. Masjid ini juga sentiasa dijaga bersih dan Al-quran sering tersusun kemas.

Maklumat Lanjut

No Daftar: MY-03-BCK-00020

Nama Masjid: MASJID MUKIM BADAK MELAWI

Alamat: DAERAH REPEK, 16300 BACHOK, KELANTAN.


Maklumat Imam

Ab Hadi B Hj Mohd Noor


 

Waktu Solat [ Kuala Lumpur ]

 

Hakcipta Terpelihara 2009 © MAMPU Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian

 

Sesuai dipaparkan menggunakan Firefox dengan resolusi 1024 x 768