• Pakej KAFA


Jumlah Pengunjung :

 

Tarikh Kemaskini :

27 Januari 2011

 

Maklumat Masjid

Masjid Bandar Tanah Merah (masjid Ismail Petra)

Latar Belakang


Upacara meletak batu asas yang telah disempurnakan oleh Tunku Abdul Rahman Putra Al haj Perdana Menteri yang digelar bapak kemerdekaan,pada 7 safar tahun hijrah 1389 bersamaan dengan
24-4-1969.

Masjid ini terletak di pusat bandar Tanah Merah. Ia dibina pada pada tahun 1970 dan dibuka secara rasmi kepada orang ramai oleh Tengku Ismail petra Ibnu Al sultan Yahya Putra pada 17 Mei 1970.Ia telah menjalani pngubahsuaian termasuk dua dewan solat berasingan dan dua mimbar. Kedua-dua mimbar ini diperbuat daripada batu ukiran dan bentuk yang berbeza. Setiap dewan solat boleh menampung sehingga 2000 ahli jemaah. Perkarangan masjid ini dihiasi dengan lanskap yang menyenangkan.

Binaan


Masjid ini terdapat empat menara kecil,satu menara besar dan tiga kubah. Terdapat juga ruang solat utama yang bertiang dimana terdapat rak almari di setiap tiang untuk menyimpan al-Quran dan buku atau kitab-kitab agama sebagai bahan bacaan para jemaah.masjid ini berbentuk segi empat. Di dinding masjid terdapat tulisan seni khat yang tersergam indah sebagai salah satu keunikan masjid ini.

Kemudahan


Masjid ini menyediakan pejabat bagi menguruskan urusan pentadbiran. Selain itu.terdapat bilik mensyuarat yang digunakan sebagai tempat perjumpaan ahli AJK masjid. Bilik imam dan bilal turut disediakan untuk sebagai tempat istirehat imam dan bilal. Disamping itu,terdapat dewan terbuka yang dijadikan tempat mengadakan aktiviti kemasyaratan dan tempat berbuka puasa semasa bulan ramadhan.
Rumah bilal dan siak juga disediakan bagi salah satu kemudahan kepda mereka. Bagi aktiviti riadah terdapat gelanggang bola tampar untuk kemudahan orang ramai. Terdapat juga rumah imam muda dan tua.
Van jenazah turut disediakan tatkala ada kematian.Masjid ini turut menyediakan tempat parking berbumbung hanya istimewa untuk ajk masjid sahaja. Di samping itu terdapat tempat parking yang melebihi 20 kenderaan pada satu masa .


Keistimewaan


Masjid ini terdapat satu bangunan dimana di tingkat atasnya dijadikan sebagai tempat untuk kelas bimbingan al-Quran dan fardhu ain.Pada kebiasaannya di bulan ramadhan masjid ini akan menyediakan juadah berbuka secara percuma kepada para jemaah

Maklumat Lanjut

No Daftar: MY-03-TM-00008

Nama Masjid: MASJID BANDAR TANAH MERAH (MASJID ISMAIL PETRA)

Alamat: BANDAR TANAH MERAH, 17500 TANAH MERAH, KELANTAN DARUL NAIM


Maklumat Imam


 

Waktu Solat [ Kuala Lumpur ]

 

Hakcipta Terpelihara 2009 © MAMPU Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian

 

Sesuai dipaparkan menggunakan Firefox dengan resolusi 1024 x 768