(mysql): SELECT * FROM masjid m LEFT JOIN profail_masjid pm ON pm.id_masjid = m.id_masjid WHERE m.id_masjid=181  
IslamGRID : Masjid@Malaysia - Masjid Besar Sim-sim Sandakan
  • Pakej KAFA


Jumlah Pengunjung :

 

Tarikh Kemaskini :

27 Januari 2011

 

Maklumat Masjid

Masjid Besar Sim-sim Sandakan

Latar Belakang


JUMAAT 15 RABIULAKHIR 1401 H/ 20 FEB 1981 PERLETAKKAN BATU ASAS OLEH YB TAN SRI TG. RAZALI HAMZAH. MEN. KEWANGAN MALAYSIA. PENYESUAIAN TAPAK 11 OKT 1982. PEMBINAAN BANGUNAN 23 SEP 1985. SIAP DIS 1989. PERASMIAN HARI JUMAAT 5 MUHARRAM 1411H/27 JULAI 1990.

Binaan


Reka bentuk masjid ini berkosepkan moden dan terkehadapan jika dibandingkan dengan reka bentuk masjid-masjid yang sedia ada. Rupa bentuk bumbung masjid ini dibuat berdasarkan bentuk bintang. Di bahagian bumbung sebelah atas sebuah kubah berbentuk gasing menjadi titik fokus masjid ini. Kubah ini berbentuk licin dan hanya dilakari dengan bentuk-bentuk geometri senada yang menonjolkan identiti yang lebih ringkas dan sederhana sebagaimana penampilan hiasan di bahagian dalam kubah. Jika dilihat secara keseluruhan masjid ini seakan-akan sebuah kapal angkasa yang sedang mendarat di bumi.
Masjid ini diketengahkan dalam bentuk yang meminimumkan ruang dan penampilan hiasan yang tidak keterlaluan. Hiasan daripada tulisan khat potongan ayat-ayat suci al-Quran di kiri dan kanan mihrab mengimbangi kekosongan ruang. Keistimewaan masjid ini juga terletak pada reka bentuk mihrab yang diperbuat daripada kayu yang kemudiannya diukir halus bermotifkan geometri dan flora. Mimbar masjid yang berbentuk tangga dan berpelantar juga diselaraskan dengan bahan serta ukiran yang sama.

KemudahanKeistimewaan
Maklumat Lanjut

No Daftar: MY-12-SAN-00007

Nama Masjid: MASJID BESAR SIM-SIM SANDAKAN

Alamat: PETI SURAT 1576, JALAN BULI SIM-SIM, KAMPUNG SUAN, LAMBA SANDAKAN

Telefon: 089-224567


Maklumat Imam

Rafaeh Bin Md Enarji
Kanding Bin Tahli
Nain Bin Tahli
Sariwadi Bin Ahmat


 

Waktu Solat [ Kuala Lumpur ]

 

Hakcipta Terpelihara 2009 © MAMPU Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian

 

Sesuai dipaparkan menggunakan Firefox dengan resolusi 1024 x 768