• Pakej KAFA


Jumlah Pengunjung :

 

Tarikh Kemaskini :

27 Januari 2011

 

Maklumat Masjid

Masjid Diraja Ubudiah

Latar Belakang


Masjid Diraja Ubudiah terletak di sebelah kawasan Makam Diraja Bukit Chandan, Kuala Kangsar. Masjid ini dibina atas titah Sultan Idris Murshidul Azam Shah, Sultan Perak ke -28 (1887-1816) kerana menunaikan nazar ketika baginda gering.

Kerajaan Negeri Perak kemudiannya telah mengarahkan Coloney Huxley dari Pejabat Kerja Raya di Kuala Lumpur sepaya merangka sebuah pelan masjid yang hendak didirikan itu. Tugas membuat pelan reka bentuknya telah diserahkan kepada Hubbeck, seorang arkitek kerajaan dan tugas melaksanakan pembinaan bangunan itu pula diserahkan kepada Caufield, iaitu ketua jurutera di Negeri Perak ketika itu.

Pada hari Jumaat, 25 Syawal 1331 Hijri bersamaan 26 September 1913 Masihi, Sultan Idris telah meletakkan batu asas masjid tersebut. Pembinaan masjid tergendala beberapa tahun kerana kerosakan ketul-ketul marmar di tempat simpanannya yang telah dipijak oleh dua ekor gajah kepunyaan Sultan Idris dan Raja Chulan.

Penghantaran batu marmar yang dipesan dari Itali pula tergendala akibat meletusnya Perang Dunia Pertama. Setelah beberapa halangan berlaku, pada tahun 1917 Masihi barulah masjid yang terindah di Negeri Perak ini dengan rasminya dibuka oleh Sultan Abdul Jalil Nasaruddin Shah, iaitu pengganti Sultan Idris yang mangkat pada tahun 1916 Masihi.

BinaanKemudahanKeistimewaan
Maklumat Lanjut

No Daftar: MY-08-KK-00006

Nama Masjid: MASJID DIRAJA UBUDIAH

Alamat: BUKIT CHANDAN, 33000 KUALA KANGSAR, PERAK


Maklumat Imam

Japor Sedik B Mat Diah


 

Waktu Solat [ Kuala Lumpur ]

 

Hakcipta Terpelihara 2009 © MAMPU Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian

 

Sesuai dipaparkan menggunakan Firefox dengan resolusi 1024 x 768