• Pakej KAFA


Jumlah Pengunjung :

 

Tarikh Kemaskini :

27 Januari 2011

 

Maklumat Masjid

Masjid Durian Tunggal

Latar Belakang


Masjid An-Naim Durian Tunggal telah dibina diatas sebuah tapak di tengah-tengah pekan Durian Tunggal sebelum kedatangan British ke Tanah Melayu lagi. Namun tarikh tepat pembinaannya tidak dapat dipastikan. Ianya menjadi tempat umat Islam dari enam buah kampong utama iaitu Kg.Padang Kerbau, Kg.Bukit Balai, Kg.Padang Keladi, Kg.Bukit Tambun dan Kg.Pulau dan Kg.Air Semubuk untuk berkumpul menjalankan pelbagai kegiatan keagamaan.
Masa berlalu dan zaman berubah, masjid ini juga turut menuntut perubahan yang mana ia tidak lagi mampu menampung pertambahan jamaah dari hari ke hari. Justeru pada tahun 1971 sebuah masjid baru dibina di atas tapak yang lebih luas tidak jauh dari tapak asalnya. Lokasi yang strategik, tersergam diatas bukit dan berada dipersimpangan jalan utama. Masjid ini akhirnya telah disempurnakan perasmiannya pada hari tanggal 16 Oktober 1971, hari Sabtu jam 2.00 petang oleh YB Encik Ab.Ghafar bin Baba, Menteri Pembangunan Negara dan Luar Bandar Malaysia ketika itu.
Pada hari ini, Masjid An-Naim terus berkembang dari segi fizikalnya dan mampu menampung jamaah kira-kira 2,000 orang pada sesuatu masa. Selain menampung jamaah dari kariah Durian Tunggal, ianya turut menampung jamaah dari Kolej Yayasan Saad dan Kolej Universiti Teknikal Malaysia dari Air Keroh.Masjid ini mula dibina pada tahun 1920 dan diganti dengan bangunan baru pada tahun 1971 dengan bantuan kerajaan.BinaanKemudahanKeistimewaan
Maklumat Lanjut

No Daftar: MY-04-AG-00021

Nama Masjid: MASJID DURIAN TUNGGAL

Alamat: KM. 16, DURIAN TUNGGAL, 76100 DURIAN TUNGGAL


Maklumat Imam

Hj Zakaria Bin Mamat
En Sabudin Bin Kolop


 

Waktu Solat [ Kuala Lumpur ]

 

Hakcipta Terpelihara 2009 © MAMPU Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian

 

Sesuai dipaparkan menggunakan Firefox dengan resolusi 1024 x 768