• Pakej KAFA


Jumlah Pengunjung :

 

Tarikh Kemaskini :

27 Januari 2011

 

Maklumat Masjid

Masjid Kuala Linggi

Latar Belakang


Masjid ini telah ditubuhkan pada 1930 oleh penduduk awal kampung ini . Masjid ini telah didirikan diatas tanah wakaf.Dengan cara gotong royung dan bantuan kerajaan negeri .Masjid ini juga telah dibuat tambahan untuk pembesarkan kerana pertambahan penduduknya atau kariahnya yang bertambah.

Pada keseluruhannya tiang bangunan masjid ini menggunakan Kayu jati yang diangkut dari Tanjung Tuan. Port Dickson Negeri Sembilan.Iaitu kawasan Negeri Melaka yang terletak di Negeri Sembilan.Dinding masjid digunakan batu bata merah kerana ia tahan untuk jangka masa yang panjang dan kini masjid kelihatan seperti masjid yang baru dibina berdasarkan keseluruhan masjid tersebut sentiasa dijaga dengan baik.
Kehadiran penduduk kariah dan orang luar yang datang ke masjid semakin bertambah disebabkan dengan wujudnya Komplek LKIM yang telah beroperasi, bangunan masjid ini telah dibesarkan dengan sumbangan anak kariah dan peruntukan kerajaan.
Masjid ini mula dibina pada tahun 1930 kemudian diperbaharui semula pembinaannya pada tahun 1960 daripada derma orang ramai dan bantuan kerajaan.


BinaanKemudahanKeistimewaan
Maklumat Lanjut

No Daftar: MY-04-AG-00035

Nama Masjid: MASJID KUALA LINGGI

Alamat: KM. 51.2, KUALA LINGGI, 78200 KUALA LINGGI


Maklumat Imam

Hj Nazarudin Bin Sarbini
Hj Abdul Bin Othman


 

Waktu Solat [ Kuala Lumpur ]

 

Hakcipta Terpelihara 2009 © MAMPU Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian

 

Sesuai dipaparkan menggunakan Firefox dengan resolusi 1024 x 768