• Pakej KAFA


Jumlah Pengunjung :

 

Tarikh Kemaskini :

27 Januari 2011

 

Maklumat Masjid

Masjid Mukim Kampung Belukar

Latar Belakang


Tanah tapak masjid ini telah diwakafkan oleh penduduk asal kampung ini iaitu Tok Imam Jusuh selaku imam dan pengasas masjid ini.Masjid ini juga telah dibina pada tahun 1995 dan pembinaannya telah dijalankan secara berperingkat-peringkat.

Binaan


Masjid ini mempunyai satu menara bertingkat dan tiada kubah.Di dalam masjid ini terdapat ruang solat utama yang bertiang yang digunakan sebagai tempat menunaikan solat berjemaah.Terdapat juga ruang solat tambahan yang mampu menampung kapasiti para jemaah ynag ramai pada satu masa. Masjid ini berbentuk segi empat. Didinding masjid ini terdapat kalimah-kalimah ALLAH dan juga ayat-ayat suci Al-Quran. Masjid ini juga tidak mempunyai sebarang pagar.

Kemudahan


Kemudahan yang terdapat di masjid ini ialah stor yang dijadikan sebagai tempat menyimpan barang.Tandas,tempat wuduk lelaki dan perempuan juga disediakan di masjid ini.Tempat parking berbumbung turut disediakan di masjid ini hanya untuk motosikal dan kereta.Selain itu, terdapat juga tempat parking terbuka yang dapat memuatkan 5 buah kenderaan dalam satu masa.

Keistimewaan


Masjid ini kerap kali menganjur dan mengadakan majlis ataupun aktiviti-aktiviti yang bercorak keagamaan dan juga kemasyarakatan untuk para jemaah dan para penduduk setempat.

Maklumat Lanjut

No Daftar: MY-03-MCG-00201

Nama Masjid: MASJID MUKIM KAMPUNG BELUKAR

Alamat: DAERAH PULAI CHONDONG, 16600 MACHANG, KELANTAN.


Maklumat Imam


 

Waktu Solat [ Kuala Lumpur ]

 

Hakcipta Terpelihara 2009 © MAMPU Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian

 

Sesuai dipaparkan menggunakan Firefox dengan resolusi 1024 x 768