• Pakej KAFA


Jumlah Pengunjung :

 

Tarikh Kemaskini :

27 Januari 2011

 

Maklumat Masjid

Masjid Mukim Pengkalan Chengal

Latar Belakang


Masjid ini dibina telah pada tahun 1973. Masjid ini dibina diatas tanah yang telah diwakafkan. Pengasas masjid ini ialah Allahyarham Hj Hassan.
Binaan


Binaan masjid ini terdiri daripada batu bata serta dinding masjid yang telah dicat bagi melindungi dinding masjid daripada kerosakkan atau kerapuhan. Masjid ini berbentuk segiempat dan mempunyai mihrab serta dilengkapi lantai yang diperbuat dari simen dan dialas karpet. Selain itu, masjid ini memiliki satu menara berkubah. Di dinding masjid ini terukir seni khat ayat-ayat Al-quran dan mempunyai sisip angin pada dindingnya.


Kemudahan


Masjid menyediakan kemudahan tandas serta tempat berwuduk lelaki dan perempuan untuk kemudahan pengunjung masjid.Selain itu, masjid ini mempunyai keranda serta tempat mandi mayat supaya pengurusan jenazah dapat dilakukan. Masjid juga mempunyai parking yang berbumbung untuk meletakkan kenderaan.

Keistimewaan


Masjid ini akan menyediakan aktiviti-aktiviti yang berbentuk keagamaan dan kemasyarakatan seperti majlis ilmu 2 kali seminggu sebagai aktiviti riadah dan rohani kepada penduduk kampung dan sekitarnya.

Maklumat Lanjut

No Daftar: MY-03-BCK-00245

Nama Masjid: MASJID MUKIM PENGKALAN CHENGAL

Alamat: DAERAH TANJUNG PAUH, 16300 BACHOK, KELANTAN.


Maklumat Imam

Mohd Aluwi B Mohd Nor
Ibrahim Bin Daud


 

Waktu Solat [ Kuala Lumpur ]

 

Hakcipta Terpelihara 2009 © MAMPU Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian

 

Sesuai dipaparkan menggunakan Firefox dengan resolusi 1024 x 768