• Pakej KAFA


Jumlah Pengunjung :

 

Tarikh Kemaskini :

27 Januari 2011

 

Maklumat Masjid

Masjid Mukim Gunung

Latar BelakangBinaan


Binaan masjid terdiri daripada batu bata serta dinding masjid yang telah dicat bagi melindungi dinding masjid daripada kerosakkan atau kerapuhan. Masjid ini berbentuk segiempat dan mempunyai mihrab serta dilengkapi lantai yang diperbuat dari simen. Selain itu, masjid mempunyai 1 menara dan 3 kubah dan memiliki bumbung bersegi rata 2 lapis. Ruang solat masjid juga mempunyai tiang dan masjid dilengkapi sisip angin. Terdapat juga seni khat dan ayat-ayat Al-quran di dinding masjd.

Kemudahan


Masjid menyediakan kemudahan tandas serta tempat wuduk lelaki dan perempuan yang berasingan untuk kemudahan pengunjung masjid. Masjid mempunyai dua ruang parking yang berbumbung untuk meletakkan kenderaan di tempat yang berbeza. Terdapat kolah di kawasan masjid untuk mengambil wuduk masjid. Masjid juga memiliki tempat memandikan mayat dan mempunyai keranda serta mempunyai van jenazah.


Keistimewaan


Masjid ini mempunyai masyarakat yang sering bekerjasama menjaga harta masjid dan sering mengadakan aktiviti gotong royong membersihkan kawasan masjid. Masjid ini juga sangat menitik beratkan keselamatan dengan menyediakan sistem keselamatan yang amat ketat dan sering mengunci pintu pagar supaya masjid berada dalam keadaan yang selamat.Maklumat Lanjut

No Daftar: MY-03-BCK-00565

Nama Masjid: MASJID MUKIM GUNUNG

Alamat: DAERAH GUNUNG, 16090 BACHOK, KELANTAN.


Maklumat Imam

Mohmed Yusoff Bin Yaacob
Abdul Rahim Bin Mat Daud


 

Waktu Solat [ Kuala Lumpur ]

 

Hakcipta Terpelihara 2009 © MAMPU Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian

 

Sesuai dipaparkan menggunakan Firefox dengan resolusi 1024 x 768